Éber szedáció

Éber szedáció - bódításos altatás

Számos páciens hatalmas félelmet érez, ha fogorvoshoz kell mennie, ezért fogászatunkon a fogászati ellátás során alkalmazott helyi érzéstelenítés mellett az éber szedáció, azaz a bódításos altatás igénybevételének lehetőségét is biztosítjuk pácienseink számára.

Mi történik az éber szedáció folyamán?

A páciens a kapott gyógyszerek hatására olyan oldott, stresszmentes, alváshoz hasonló állapotba kerül, hogy érzékelése tompul, és ezáltal a félelme, illetve szorongásérzete is megszűnik. A páciens tudatánál van a kezelés alatt, képes együttműködni, a fogorvos utasításait végrehajtani, illetve kommunikálni, azonban fájdalmat nem érez. Végtagjait tudja mozgatni, és tud reagálni a külső ingerekre, saját maga lélegzik. A páciens a beavatkozásra azonban összességében nem fog emlékezni, legfeljebb egy-két momentumra, elsősorban a szedáció kezdetekor, illetve végén.

Az éber szedálás egy köztes megoldás a helyi érzéstelenítés és a mélyaltatás között. Az intravánés szedálás során olyan gyógyszereket alkalmazunk, amelyekkel a központi idegrendszert a kívánt mértékben le tudjuk tompítani. Az éber szedálás előnye a mély altatással szemben, hogy nem okoz hányingert, fejfájást vagy szédülést, illetve a pácienst nem lélegeztetjük mesterségesen, így a szív-és érrendszert sem terheljük meg. Pácienseink visszajelzései alapján néhány esetben mindössze enyhe zsibbadást éreztek a beavatkozás során.

Hogyan készüljön a beavatkozásra?

A szedálás előtt a páciens megismerkedik az altatóorvosával, és átbeszélik a bódítás során felmerülő esetleges kockázati tényezőket. Az aneszteziológus szakorvos elvégzi a megfelelő fizikális vizsgálatokat és szükség esetén a pácienst laboratóriumi kivizsgálásra is elküldi.

Szigorúan éhgyomorra végezzük el a beavatkozást, ezért a bódítás előtt szilárd táplálék, sűrű folyadék, mint például a tej, a kávé vagy a szénsavas italok 6 órával nem fogyaszthatóak. Vizet és teát a kezelés megkezdése előtt 2 órával lehetséges fogyasztani.

A szedálást súlyos vérzékenységben szenvedő pácienseknél, gyermekeknél és várandós hölgyeknél nem tudjuk elvégezni.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Az intravénás szedációt az aneszteziológus szakorvos végzi, és felügyeli a teljes fogászati kezelés alatt. A szedálás során a gyógyszert a karon közvetlenül a véráramba juttatjuk, így a hatása szinte azonnali. Kizárólag akkora mennyiségű gyógyszert alkalmaz az orvos, amennyivel a páciens folyamatos kommunikációra képes. Amennyiben szükséges, úgy az orvos menetközben további mennyiséget adagol a páciensnek, míg a kezelés véget nem ér.

A fogászati kezelés, illetve a szedáció után az aneszteziológus szakorvos ellenőrzi a páciens állapotát, vérnyomását, pulzusát. Kizárólag felnőtt kísérővel és abban az esetben bocsájtja haza, ha panaszmentes, önállóan tud öltözni, beszélni. A szedálás után a páciens 24 órán keresztül nem vezethet gépjárművet, nem dolgozhat veszélyes munkakörben és nem írhat alá fontos szerződéseket vagy közokiratokat.

Lépjen kapcsolatba velünk!

+36 30 845 5985

Kapcsolat

Kezelések

Implantátum

Konzerváló fogászat

Szájhigiénés kezelések

Esztétikai kezelések

Fogpótlás

Szájsebészet

Gyermekfogászat

Fogszabályozás

Munkavégzések

Konzerváló fogászat
Implantátum
Fogpótlás
Esztétikai kezelések
Fogszabályozás