Fogpótlás

Mindenre van megoldás

A súlyosan sérült vagy hiányzó fogak a fogorvos és a fogtechnikai laboratórium közös munkájával előállított fogpótlással hozhatók helyre, illetve pótolhatók. Fontos megjegyezni, hogy a hiányzó vagy a funkcionálisan és esztétikailag nem megfelelő fogakat szükséges pótolni, illetve helyreállítani, annak érdekében, hogy ne sérüljön a páciens komfortérzete, illetve egészsége, a nem megfelelő esztétika, rágás és beszéd miatt.

Mi a fogpótlás?

A fogpótlás pótolja vagy védi a hiányzó és maradék fogakat, valamint helyreállítja azok anatómiai formáját, ezzel alkalmassá téve eredeti funkciójuk, esztétikájuk betöltésére.

Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?

Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi okai is vannak. Elmondjuk, melyek ezek:

 • A rágás hatékonysága megváltozik, mely kihatással van az emésztésre.
 • Esztétikailag sem szép, de a hangképzésben is problémát okozhat.
 • Megnő az olyan betegségek kockázata, mint a parodontitis és a fogszuvasodás.
 • Veszélyezteti a szomszédos fogakat, mivel azok bedőlhetnek, a harapási helyzet egy idő után így megváltozik.
 • Csontvesztés várható, mely által a szomszédos fogak is kilazulhatnak, és stabilitásukat veszítik.

 • Milyen fajtái vannak?

  A fogpótlásokat két csoportba sorolhatjuk; vannak a rögzített és a kivehető fogpótlások.

  Rögzített pótlások

  Korona, híd, inlay, onlay, veneer (héj)

  Ha a fog szuvasodás, régi, nagy tömés vagy sérülés miatt már nem helyreállítható csupán egy töméssel, akkor a fog koronai részére, ragasztóval rögzített pótlás készítése válik indokolttá. Ez lehet korona, inlay vagy onlay. Korona esetében a fog külső felszínét csiszolják le, inlay és onlay készítéséhez azonban csak a fog azon része kerül lecsiszolásra, ami szuvas vagy sérült. Utóbbi kettő igazából olyan, mint egy tömés, a különbség annyi, hogy nem tömőanyagból készül, hanem kerámiából, ami ragasztóval van a fogba rögzítve. Az inlay csak a fog rágófelszínét pótolja, az onlay már csücsköt is. Abban az esetben, ha a fog már eltávolításra került, akkor lehetőség van ún. híd készítésére, mely a hiány melletti fogak fogműbe történő bevonásával pótolja a rést.

  Veneer (héj) főként az első fogakra, általában esztétikai okokból kifolyólag készül. Ebben az esetben a fog ajak felőli felszíne van csak minimálisan lecsiszolva, amire egy leheletvékony, magas minőségű és esztétikájú kerámia héj van felragasztva.

  Implantátumon rögzített fogpótlások

  Hiányzó fogak helyére ültetett implantátumra készülhet korona és híd is. A híd lehet csak pár foghiányt pótló, de akár teljes fogatlanságot megszüntető fogpótlás is. (pl. Allon4)

  Kivehető fogpótlások

  Azokban az esetekben, amikor sok fog hiányzik és a maradék fogak elhelyezkedése nem megfelelő rögzített pótlás készítéséhez, illetve a páciens anyagi helyzete vagy anatómiai, egészségi állapota nem engedi meg az implantátum beültetést, akkor kivehető készülékek készítése jöhet szóba. Azt, hogy alábbiak közül melyik pótlás típus választható, a maradék fogak száma és helyzete határozza meg.

  Részleges kivehető fogpótlás

  Abban az esetben alkalmazható protézis típus, amikor a páciensnek vannak a pótlás rögzítésére alkalmas fogai, de a meglévő fogak száma és elhelyezkedése nem megfelelő a rögzített pótlás készítésére. Ez a típusú protézis egy öntött fémlemezből és az ahhoz kapcsolódó öntött, fém kapcsokból, valamint műanyag alaplemezből, műínyből és műfogakból áll. Előnye, hogy olcsó, könnyen elkészíthető és javítható, de a kapcsok miatt az esztétikája nem kielégítő.

  Teljes kivehető fogpótlás

  Teljes fogatlanság esetén készíthető protézis típus, mely műanyag alaplemezből, műínyből és műfogakból áll.

  Kombinált fogpótlás

  A kombinált fogpótlás három részből tevődik össze; a maradék fogakon rögzülő, fémkerámia hidakból és koronákból álló fix részből, a nyálkahártya-csontalapzaton fekvő kivehető műanyag részből, és az ezeket összekötő elhorganyzó eszközből, melyet a kapcsos pótlással ellentétben a fogtechnikus képes elrejteni, ami amellett, hogy ezáltal nem csak kiváló esztétikai hatást nyújt, stabil rögzítést is biztosít.

  Csúsztatóval elhorganyzott részleges kivehető fogpótlás

  Azokban az esetekben, ahol 3 vagy annál több fog van a kezelendő állcsontban és ezek elhelyezkedése ideális a híd készítésére, ott ún. csúsztató készíthető. A maradék fogakra olyan, speciálisan kialakított fémkerámia híd készül, melybe a hiányt pótló fémlemezes műanyag rész tökéletesen, láthatatlanul és stabilan rögzül.

  Teleszkópos protézis

  Ha a fogak elhelyezkedése nem megfelelő, vagy a fogak száma kevés (2-3), ott az ún. teleszkópos fogpótlás alkalmazható. Ebben az esetben a maradék fogakat lecsiszolják és egy fém sapkát ragasztanak rájuk, amik tökéletesen beleillenek a műanyag kivehető rész nyálkahártya felőli felszínén kialakított mélyedésekbe.

  Stégprotézis

  Akkor készíthető protézis típus, ha csak 1-2 fog maradt mindkét oldali szemfog területén. Ez esetben a fogakra fémkerámia korona kerül, a két oldalt pedig egy fém merevítő rúd, vagyis a stég köti össze. Erre a stégre ül rá a kivehető rész úgy, mint a „lovas a nyeregre”. Előnye, hogy nagyon stabil és esztétikus.

  Overdenture

  Ha a páciensnek nem maradt több mint 1-2 foga és azok egymás mellett helyezkednek el, ezáltal stéges protézis készítésére alkalmatlanok, akkor is érdemes megtartani őket annak érdekében, hogy a kivehető rész stabilabban rögzüljön. Ilyen esetekben a megmaradt fogakra olyan speciális, fém sapkák készülhetnek, melyeken pl. kis gömb van, ami a kivehető részben kialakított mélyedésben gumibetétekkel képes rögzülni.

  Milyen anyagból készülhetnek a fogpótlások?

  A koronák és hidak készülhetnek fémkerámiából, vagy csak kerámiából. A fémkerámia koronák vázát jó minőségű, nikkel-mentes fémből készítik, melyre speciális eljárással égetik rá a fogszínű kerámiát. Ennek a korona típusnak az előnye, hogy olcsó, hátránya viszont az, hogy a fém váz miatt nem olyan esztétikus és természetes, hosszú távon képesek az ínyszélt is elszínezni. Ezzel szemben a teljes kerámia koronák az eredeti fogakhoz tökéletesen passzoló esztétikával rendelkeznek. A fogtechnikai laboratóriumban ezek a koronák számítógép vezérelt rendszerben készülnek, így jóval pontosabbak, precízebben illeszkednek és kisebb a hibázási lehetőség. Mindezek miatt az előállítási és feldolgozási költségei magasabbak, ezért drágábbak, mint a fémkerámia koronák.

  A kivehető pótlások alaplemeze és műínye műanyagból (akrilát) készül. Ennek az anyagnak az előnye, hogy a páciens ínyével teljesen harmonizál, könnyű feldolgozhatósága miatt egyedi színűre és formájúra készíthető. A műínyben helyet foglaló fogak szintén műanyagból készülnek, de manapság már olyan jó minőségben, hogy az eredeti fogakkal teljes mértékben képesek megegyezni. Végtelen formájú és színű fog kapható a piacon. Bizonyos kivehető pótlások (pl. részleges kivehető fogpótlás, csúsztatós és stéges protézis…) alaplemeze tartalmaz fémet is, mely szintén a legmodernebb és legszövetbarátabb anyagból, nikkel-mentes formában készül.

  Mennyi idő alatt készül el a fogpótlás?

  Rögzített pótlás menete

  1. lenyomatvétel-csiszolás-lenyomatvétel-ideiglenes pótlás

  A fogak lecsiszolása előtt veszünk egy lenyomatot a kiindulási helyzetről, mely klinikánkon elérhető 3Shapes Trios gép segítségével már lehetséges digitálisan is. Érzéstelenítést követően a fogakat a pótlásnak megfelelő formájúra csiszoljuk. Csiszolás után újabb lenyomatvétel következik, majd az orvos, vagy a fogtechnikus elkészíti az ideiglenes pótlást, amit a fogorvos ideiglenes ragasztóval rögzít a következő alkalomig. Az ideiglenes pótlás megvédi a lecsiszolt, így érzékenyebbé vált fogat a rágás és étkezés során létrejövő hatásoktól, és fenntartja az esztétikai hatást is. A csiszolandó fogak számától függően a kezelés 1-2 órát vesz igénybe.

  3 nap múlva

  2. vázpróba

  Az ideiglenes pótlás eltávolítása után a lecsiszolt fogakra az orvos felpróbálja a fogtechnikai laboratóriumban elkészült vázat, mely fémkerámia esetében fém, teljes kerámia esetében kerámia váz. A bepróbálást követően az ideiglenes pótlás visszaragasztásra kerül.
  A kezelés időtartama várhatóan fél - 1 óra.

  2-3 nap múlva

  3. nyerspróba

  Az ideiglenes pótlás eltávolítását követően a félkészen ráégetett kerámiával leplezett pótlás kerül behelyezésre. Ilyenkor a pácienst bevonva ellenőrizzük a formát, a színt és az esztétikát. Ebben a fázisban még van lehetőség az esetleges módosításokra, az egyéni harapás beállítására. A kezelés végén az ideiglenes pótlás kerül még visszaragasztásra.
  A kezelés időtartama fél - 1 óra.

  1-2 nap múlva

  4. beragasztás

  Az ideiglenes pótlások utolsó eltávolítása, az elkészült fogmű bepróbálása. Ellenőrizzük a formát, a színt és a harapási viszonyokat. Ha a páciens is elégedett, a kész pótlás végleges ragasztóval beragasztásra kerül.
  A kezelés időtartama 1 óra.

  Kivehető pótlás menete

  Menete nagyban függ a protézis fajtájától, de általánosságban az alábbi folyamattal számolhatunk:

  1. lenyomatvétel

  Veszünk egy lenyomatot a kiindulási helyzetről, mely klinikánkon elérhető 3Shapes Trios gép segítségével már lehetséges digitálisan is. A kezelés időtartama fél óra.

  2-3 nap múlva

  2. lenyomatvétel + harapási magasság meghatározása

  Ebben az ülésben a kiindulási állapotra készített egyéni kanállal veszünk speciális lenyomatot, valamint meghatározzuk és rögzítjük a harapási magasságot. A kezelés időtartama 1 óra.

  2-3 nap múlva

  3. fogpróba

  A félkész pótlást bepróbáljuk a szájba, elvégezzük a szükséges korrekciókat a páciens bevonásával. A kezelés időtartama fél-1 óra.

  1-2 nap múlva

  4. átadás

  Az elkészült protézis átadása során elmondjuk és megmutatjuk, hogyan kell behelyezni és eltávolítani a fogsort, mire kell figyelni a használata közben. Felhívjuk a figyelmet a megszokási időszak nehézségeire, és tippeket adunk annak könnyebb átvészelésére, valamint elmondjuk, hogyan kell tisztítani a pótlást, illetve adunk hozzá tisztító eszközöket is. Majd a legvégén felhívjuk a figyelmet az éves kontroll fontosságára. A kezelés időtartama fél-1 óra.

  Mennyi ideig használható a protézis? Milyen gyakran kell újat csináltatni?

  Átlagosan 5-10 év a pótlások élettartama, de ez függ a pótlás típusától, a páciens kontrollokon való megjelenésétől, egészségi állapotától. A kivehető pótlások folyamatos karbantartásra szorulnak, mivel ahol nincs fog, ott a nyálkahártya-csontalapzat folyamatosan sorvad, így a pótlás egy idő után nem fekszik fel teljesen, elkezdhet billegni, esetleg törni is. Ennek megelőzése érdekében szükséges alábélelni, ami azt jelenti, hogy a pótlással veszünk egy lenyomatot, azt elküldjük a fogtechnikába és pár napon belül a páciens újra használhatja.

  Kombinált fogpótlások esetében fél-1 évente betétcsere lehet szükséges.

  Mennyi idő alatt lehet hozzászokni egy protézishez?

  Az átlagos teljes hozzászokási idő kb. 1 hónap. Az első hetekben meg kell szokni azt, hogy egy „idegen” protézis van a szájban. Az első 1-2 hétben az arcizmok és a nyelv szépen adaptálódik az új helyzethez, az elsődleges reflexe, hogy az „idegent” kilökje, átalakul benntartó reflexszé. Az első hetekben tapasztalható pöszeség sok hangos beszéddel gyorsan megszűnik. A páciensnek meg kell tanulnia mindkét oldalon egyszerre rágni, így az egyoldali rágás során kialakuló billentő erők megszűnnek, a pótlással stabilabb rágás érhető el.

  A fogpótlások tisztítása

  A kivehető pótlásokat minden nap legalább egyszer ki kell venni, és meg kell tisztítani. Nagyon fontos, hogy a tisztításhoz soha NE használjunk fogkrémet, mert az abban lévő abrazív szemcsék megsértik a műanyag felszínét, amiben könnyen el tudnak szaporodni a gombák és a baktériumok, ezzel tönkretéve a pótlást, valamint megbetegítve a nyálkahártyát is. A protézist langyos, szappanos vízzel és egy kifejezetten erre a célra rendszeresített fogkefével vagy protézistisztító kefével tisztítsuk. Fontos, hogy ne ugyanazzal a fogkefével mossuk meg a protézist, mint a fogakat, mert abban maradhatnak fogkrémmaradványok, baktériumok és gombák is. A napi rendszeres tisztítás mellett érdemes heti 1-2 alkalommal protézistisztító tablettát is használni.

  A rögzített pótlásokat ugyanúgy moshatjuk fogkefével és fogkrémmel, de nagyon fontos, hogy mindig használjunk fogselymet is! A hídtagok alatti területet speciális Superfloss fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével minden nap tisztítani szükséges!

  Mit tegyek, ha eltörik?

  A rendszeresen alábélelt pótlások ritkán törnek el, de ennek ellenére előfordulhat. Ilyenkor fel kell keresni az orvost, aki a pótlást készítette. Az eltörött protézis a legtöbb esetben tökéletesen javítható és 1-2 napon belül újra használható.

  Lépjen kapcsolatba velünk!

  +36 30 845 5985

  Kapcsolat

  Kezelések

  Implantátum

  Konzerváló fogászat

  Szájhigiénés kezelések

  Esztétikai kezelések

  Fogpótlás

  Szájsebészet

  Gyermekfogászat

  Fogszabályozás

  Munkavégzések

  Konzerváló fogászat
  Implantátum
  Fogpótlás
  Esztétikai kezelések
  Fogszabályozás