Szájsebészet

Szájsebészet

A szájsebészet alatt a fogakat, az álkapcsot és a szájban lévő lágyszöveteket érintő műtéti beavatkozásokat értjük, mint a fogeltávolítás, fog és bölcsességfog műtéti eltávolítása, gyökércsúcs-rezekció és a szájüregi ciszta eltávolítása. A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozás a fogeltávolítás.

Mikor szükséges eltávolítani egy fogat?

- a fog okozta gyulladások fennállása esetén, amelyek nagy fájdalommal járnak, és egyéb kezelési lehetőség (például gyökérkezelés, gyökércsúcs-rezekció) már nem merül fel; továbbá abban az esetben, ha a fog gyulladása már a környező fogakat veszélyezteti

- olyan mértékű fog okozta gyulladás áll fenn, amely tályogképződéssel jár

- letört, totálisan elszuvasodott fog esetén, amely már nem állítható helyre illetve fogpótlás céljára sem építhető fel

- a fog kettétörött vagy megrepedt, így már nem lehet betömni, felépíteni

- abban az esetben, ha a fog fogágybetegség (köznapi nevén: fogínysorvadás) következtében vészesen mozog

- ép fog eltávolítására több esetben is sor kerülhet; fogszabályzás céljából, panaszt okozó beékelődött bölcsességfog meglétekor vagy fogpótlás tervezésekor akadályt jelentő rosszul nőtt fog esetén

Foghúzás és fogászati műtét utáni teendők, jó tanácsok

- Enyhe, szivárgó vérzés előfordulhat otthon. Ilyenkor steril gézből hajtogasson bucit és a sebre ráhelyezve harapjon össze! Ha öt percen belül így nem szűnik a vérzés, vagy az nagyon bő, forduljon azonnal orvoshoz!

- A sebet szívogatni, piszkálni és öblögetni szigorúan tilos, ugyanis ez további vérzést eredményezhet!

- Este az összes fogát mossa meg, másnap reggeltől pedig óvatosan a seb közvetlen környékét is meg kell tisztítani! A sebbe azonban ne nyúljon bele!

- A foghúzást követő két nappal javasolt fogmosás után Corsodyl® vagy Curasept® fertőtlenítő oldattal történő szájöblítés napi 2-3 alkalommal, maximum 2 hétig!

- Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos! Az esetleges duzzanatot kívülről jegelje napi 5-6 alkalommal 1-2 percig!

- Felső fogak húzásakor pár napig kerülje az orrfújást!

- Ne végezzen nehéz, fizikai munkát 7-8 napig!

- Fejét feltámasztva aludjon!

- Fájdalomcsillapítót szükség szerint vegyen be! Antibiotikumot csak az orvos utasítása esetén, a rendelteknek megfelelően szabad szedni!

- Napok múlva is jelentkező fájdalom, láz, arcduzzanat megjelenése, szájnyitási nehézség, kellemetlen szájíz esetén azonnal jelentkezzen fogorvosánál!

Ha ezeket a tanácsokat betartotta, nagy a valószínűsége, hogy a foghúzás helye rendben gyógyul. Sajnos komplikációk ennek ellenére előfordulhatnak. Ilyenkor keresse fel fogorvosát, szájsebészét, és ne kísérletezzen a “népi” gyógymódok széles palettájával!

Lépjen kapcsolatba velünk!

+36 30 845 5985

Kapcsolat

Kezelések

Implantátum

Konzerváló fogászat

Szájhigiénés kezelések

Esztétikai kezelések

Fogpótlás

Szájsebészet

Gyermekfogászat

Fogszabályozás

Munkavégzések

Konzerváló fogászat
Implantátum
Fogpótlás
Esztétikai kezelések
Fogszabályozás